Fa un parell d’anys que el Xavi és cuiner de l’Escola Solc. Durant aquest temps ha pogut contemplar el funcionament de l’escola i ha conegut els alumnes. Li hem fet una sèrie de preguntes sobre la seva feina com a cuiner.
- Com vas aprendre a cuinar?
Vaig a prendre a cuinar als 16 anys en acabar l’escola. Com que no hi havia cap tipus d’estudi per la cuina en sí, vaig decidir anar al Passeig de Gràcia i començar a preguntar si necessitaven un cuiner. Finalment em van contractar en un restaurant. Primer vaig començar fregant plats i a poc a poc vaig anar ascendint de càrrec fins que, al cap de 25 anys, vaig acabar sent cap de cuina.
- En quin moment vas saber que volies ser cuiner? Com vas arribar a ser-ho?
Va saber que volia ser cuiner als 16 anys, just després d’acabar l’escola. Vaig haver d’esperar dos anys abans de poder començar a cuinar les coses més senzilles, finalment vaig aconseguir ser el cap de cuina.
- A casa teva acostumes a cuinar tu?
Sí, acostumo a cuinar jo, ja que m’agrada molt.
- Quin plat t’agrada més cuinar?
El que més m’agrada cuinar és el peix. Principalment el llobarro a la sal o el sushi.
- Com vas arribar a ser cuiner de la nostra escola?
Jo abans treballava a l’escola Xaloc i em van avisar de que necessitaven una substitució a l’Escola Solc. Vaig començar treballant com a substitut, per quan ja portava un temps, la Núria, la directora, li va agradar la manera com cuinava i va decidir que em volia com a cuiner definitiu.
- Trobes que la companyia a la cuina és fonamental o preferiries cuinar sol?
Prefereixo cuinar amb més gent perquè no et sents tan sol, ja que pots anar comentant i així la feina es fa més entretinguda.
- Si poguessis fer algun canvi a la cuina quin seria?
Si fos per mi canviaria una mica el menú, ja que trobo que hi ha massa verdura i això fa que els alumnes no mengin el menjar que preparo amb tant de gust.
- Trobes que seguim una dieta equilibrada?
Crec que en termes general la dieta que es segueix es bastant equilibrada.
- Com us organitzeu per tal de poder cuinar per a 300 persones? Heu tingut algun problema alguna vegada?
En un principi em va costar acostumar-m’hi, perquè és molt diferent cuinar per una escola que per a un restaurant. Per aprendre’n vaig anar a la Thau, que son uns 1.500 alumnes. Allà vaig aprendre la quantitat necessària i a com fer servir els estris per cuinar tant menjar. No he tingut cap problema durant els anys que porto exercint com a cuiner i espero no tenir-ne cap. Tot i així sempre em penso que no arribaré a temps de fer el dinar, tot i i que sempre ho aconsegueixo. És per això que arribo tan d’hora per assegurar-me que ho tindré tot llest per l’hora de dinar.
- Com calculeu la quantitat de menjar que necessiteu?
La quantitat de menjar necessari ho calcula la dietista. Normalment calculen uns 100 grams de pasta per infant i uns uns 80 grams de carn.
- Consideres que les racions son les adequades?
Sí, crec que les racions que ofereix l’escola són les adequades per als infants.
- Creus que hi ha una bona higiene a la cuina?
Sí, som molt curosos amb la higiene ja que és de les coses més importants.
- Amb quina antelació compreu el menjar?
Quinze dies abans m’envien per ordinador la comanda de la setmana i la compro per poder anar cuinant.
- Que és el que més t’agrada de treballar l’Escola Solc?
El que més m’agrada són els nens que agraeixen el menjar. Que algú et reconegui el treball i l’esforç que has dedicat és molt significatiu.
- En quines escoles has treballat i en què es diferencien de l’Escola Solc?
He treballat a la Thau de Barcelona, a la Thau de Sant Cugat i al Xaloc. La diferència és que depèn de l’escola hi ha més o menys alumnes i això canvia a la manera de treballar.
- T’agradaria tenir més llibertat alhora de cuinar? Per què?
Sí que m’agradaria tenir més llibertat ja que sempre estic cuinant el mateix menjar amb els mateixos ingredients. Per exemple cuino pasta amb tomàquet, carn amb tomàquet, peix amb tomàquet, amanida amb tomàquet… i al final és molt repetitiu.