A l’escola SOLC pensem que la coeducació és la via per arribar a la igualtat entre les nenes i els nens. La coeducació respecta la diversitat i reconeix la individualitat dels infants independentment del seu sexe i contrasta l’educació sexista. A més a més, quan coeduquem, treballem per no perpetuar els estereotips i els costums sexistes de la nostra societat, de manera que les nenes i els nens se senten respectats i en igualtat d’oportunitats. D’aquesta manera, cada dia vetllem per oferir una educació que es basi en el principi d’igualtat i de no discriminació, ja que, considerem que ha de ser una actuació transversal i no aïllada.
La setmana del 8 de març, en homenatge al Dia de la Dona, es van realitzar diferents accions que la comissió de sexoafectivitat de l’escola havia preparat. Algunes d’aquestes han estat el tret de sortida i han conclòs l’última setmana de març. A continuació us expliquem en què van consistir:
La proposta d’infantil consistia en visionar un curtmetratge els tres grups junts; EI3, EI4 i EI5, on es tractaven temes propers als infants, com per exemple, les manifestacions o la història de les dones envers les professions. A partir d’aquí, van sorgir diversos temes de debat on totes van poder expressar les seves inquietuds, neguits i punts de vista. A més a més, es van triar alguns contes il·lustrats, que van llegir en veu alta les mestres de cada grup, i després també es va fer una posterior reflexió amb els infants.
Pel que fa a primària, per una banda a 1r, 2n, 3r i 4t, dies abans al 8M, se’ls va fer una enquesta a cada grup per saber quins dibuixos animats veien. El mateix 8M es van visionar uns fragments dels més votats i van fer una anàlisi des del punt de vista de gènere. A partir d’aquí, entre tots examinàvem el capítol i ens fèiem preguntes que provocaven diferents discussions i debat.
Per a 5è i 6è i l’ESO es van plantejar un seguit d’activitats que han tingut una continuïtat fins a final de mes. Aquestes s’han dividit en tres fases. En primer lloc, les mares de la comissió de sexoafectivitat van venir el 8M per donar als alumnes una base sobre la situació de la dona al món laboral. Les representants de la Comissió Lila de l’alumnat d’ESO les van presentar i després es va parlar sobre conceptes bàsics com masclisme o feminisme, es va contextualitzar l’alumnat en el món laboral i després es van abordar diferents problemàtiques que, afortunadament, ja s’han anat resolent i altres que, com a societat, encara tenim pendents. A la segona fase, les tutories han continuat reflexionant en la mateixa línia per tal d’elaborar un seguit de preguntes per a les taules rodones de la 3a part de l’acció. En tercer lloc, finalment, unes mares voluntàries de l’escola (que treballen en professions on la dona té poca visibilitat i representativitat) van participar en les taules rodones on van fer una breu explicació del seu lloc de treball i les seves possibles adversitats per qüestió de gènere i van respondre les preguntes que l’alumnat s’havia preparat i altres que van sorgir durant el debat.
Confiem que tot aquest seguit d’activitats i reflexions vagi servint per augmentar el nivell de consciència i de sensibilització de tot l’alumnat de l’Escola, cadascú de manera naturalment proporcional al seu grau de maduresa, respecte a la igualtat, la coeducació i la no discriminació.